Molenzorg

Bevere (Oudenaarde), Oost-Vlaanderen


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen Rosseel

Ligging
Doornikse Heerweg
9700 Bevere (Oudenaarde)

ten noorden
hoek met Windmolenstraat (nr. 1)
kadasterperceel A350


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1821
Verdwenen
1841
Beschrijving / geschiedenis

De Molen Rosseel was een houten korenwindmolen aan de noordzijde van de Doornikse Heerweg, op de hoek met de Windmolenstraat (nr. 1), op de Grote Kouter.

Hij werd voor 1821 opgericht en komt nog niet voor op de Ferrariskaart van ca. 1775.
Eigenaar in 1821 was Joseph Rosseel uit Berchem en rond 1830 Jan-Baptist Senesal, molenaar te Bevere-Oudenaarde.

Reeds in 1841 verdween de staakmolen. Mogelijk heeft deze vroege verdwijning te maken met de opkoop van de molen door Jan-Baptist Senesal, die op korte afstand (Wortegemstraat 11) een gelijkaardige staakmolen bezat (zie onder: Bevere, Molen Senesal).

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bijlagen

Torie Mulders (pseudoniem van Hector Vindevogel), "De windmolens tussen Schelde en Leie", in: Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, XXII, 1946-1948, p. 46-107 (57-58).
Nog verder dan 't Noorden inn, ook rechts, in den hoek tusschen de baan naar Wortegem en de straat die van de "Belle Hôtesse" , langs de Schurse, naar PIer Haumansmolen loopt, staat nog het molenhuis van 't Fortje.
't Was een kleine staakmolen, die haren naam ontleende hieraan dat ze gebouwd was dicht bij het fort dat de Hollanders over een goedhonderd jaar, benoorden de stad Audenaerde ontwierpen. Die forten werden nooit voltooid., zoals ze in 't Zuiden van de stad nog bestaan; maar te oordelen naar de grondwerken, waarvan de kenteekens nog zichtbaar zijn, was het ontwerp van de Hollanders de gansche stad met een fortengordel te omsingelen.
Tot wat nut?... dat vraag ik mij af.
Langs de steenweg  naar Wortegem, tusschen de "Vierschaar" en 't Fortje, staat langs de noordkant een lindeboom van waaruit een straat naar Ooicke leedt.

Literatuur

"Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Derde aflevering. De arrondissementen Oudenaarde en Sint-Niklaas", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XVI, 1962, 2 (Gent, 1963);
Herman Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 1. Gemeenten A-B", Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem, 1996.
J. Vandeputte, "De molens van het arrondissement Oudenaarde uit hun geschiedenis", Oudenaarde, 1974.
Marc De Smet & M. Versmessen, Herinneringen aan Bevere, Oudenaarde, 1978.
Torie Mulders (pseudoniem van Hector Vindevogel), "De windmolens tussen Schelde en Leie", in: Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, XXII, 1946-1948, p. 46-107 (57-58).

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 1 juli 2018

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens