Molenzorg

Zwevezele (Wingene), West-Vlaanderen


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Rosmolen

Ligging

8750 Zwevezele (Wingene)
toon op kaart
Type
Buitenrosmolen
Functie
Korenmolen
Beschrijving / geschiedenis

Kort voor 1792 werd octrooi verleend om een rosmolen op te richten op een boerderij-brouwerij dicht bij het dorp, op een "kwartier gaans" van de steenweg Brugge-Kortrijk. Blijkens een advertentie, verschenen in de "Gazette van Gend" van 3 mei 1792 werd het erf te koop aangeboden, samen met het octrooi voor deze rosmolen. Hieruit blijkt evenwel ook dat de rosmolen nog niet was opgericht. Momenteel is nog geen bevestiging gevonden of die rosmolen wel degelijk werd opgericht. Merken we op dat kort nadien de Fransen ons land veroverden.

Advertentie in de "Gazette van Gend" van 3 mei 1792: Publiek te koop gesteld op 4 en 25 mei en 15 juni 1792 te Zwevezele in de herberg de Maene (bij Pieter van Hollebeek): een hofstede, omvattende huis, brouwerij, wagenkot, koeien- en paardenstallen, schuren enz., dit alles onlangs in harde steen uit de grond nieuw gebouwd, staande dicht tegen Zwevezele-Dorp, omtrent een kwartier gaans van de steenweg van Brugge naar Kortrijk; geschikt voor het maken van een brandewijnstokerij. Met die hofstede wordt tegelijk mee-verkocht: een octrooi voor de oprichting van een rosmolen. Inlichtingen bij Ferdinand Bouffon, griffier van Zwevezele.

Lieven DENEWET & Paul HUYS

Literatuur

"Gazette van Gend", 3 mei 1792.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: maandag 5 januari 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens