Molenzorg

Gelinden (Sint-Truiden), Limburg


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Slagmolen van Vanvalle

Ligging
Luikersteenweg 560
3800 Gelinden (Sint-Truiden)

hoek met Schabroek
kadasterperceel A264


toon op kaart
Type
Binnenrosmolen
Functie
Oliemolen
Gebouwd
voor 1827
Verdwenen
1916, landgebouw
Beschrijving / geschiedenis

De Slagmolen van Vanvalle was een olierosmolen, type binnenrosmolen, gelegen op de hoek van de Luikersteenweg (nr. 560) en Schabroek, op het kadasterperceel A264.

Gebouwd voor 1827.

Kadastrale beschrijving uit 1827: "... is samengesteld uit een paer molensteenen, van 2 ellen 25 d. (2,25 m) middellijn op 25 d. (25 cm) dikte, dienende tot het pletten van zaed, en twee hamers tot het uitpersen der olie. Hij is (in) beweging gebragt door een paerd. Hij bevindt zich in een steenen gebouw, groot, welingerigt en in goeden staet; voordeelig aen het huis van den eigenaer, op den steenweg gelegen ... den eigenaer maekt tot olie het zaed welk hij koopt of die hem, door bijzondere persoonen wordt toegebragt". Kadastraal inkomen in 1827: 50 florijnen.

EIgenaars:
- 1827: Vanvalle Giesbert, winkelier
- 1851: weduwe en kinderen
- 1863: Vanvalle Maria, echtgenote Vangrootloon Lambertus, veearts te Klein-Gelmen
- 1894: Vangrootloon Maria Madeleine, eigenares

We vinden hem aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen van ca. 1850 onder de benaming "M(oul)in à Huile".

Het rosmolengebouw werd in 1893 vergroot en werd in 1916 omgevormd in een landgebouw.

Herman HOLEMANS & Lieven DENEWET

Bijlagen

Beschrijving van de hoeve (Frieda Schlusmans, Onroerend Erfgoed)

Classicistische, semi-gesloten hoeve met gekasseid, trapezoïdaal erf, uit het vierde kwart van de 18de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen aan de Steenweg. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen.

Tegen de zijpuntgevel van het woonhuis, poortgebouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); verankerde rondbooginrijpoort met negblokken; verlaagde zijgevel.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) uit het derde kwart van de 18dee eeuw.

Zuidwestelijke voorgevel aan de straatzijde, op kalkstenen plint en met hoekstenen. Vlakke, rechthoekige venster- en deuromlijstingen van kalksteen; bijkomende neuten en steektrap voor de centrale deur. Eenvoudige bakstenen achtergevel met verhoogde begane grond (terreinhelling). Rechthoekige kalkstenen vensteromlijstingen en een vierkant zoldervenstertje boven de middentravee. Rechthoekige deuromlijsting op neuten; gestrekte houten tussendorpel en bovenlicht; steektrap en pui. Vierkante zoldervenstertjes in de zijpuntgevels.

Bijbouw van twee traveeën en twee bouwlagen aansluitend op de westelijke zijpuntgevel van het woonhuis; gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met verlaagde zijpuntgevel. Eenvoudige voorgevel aan de straatkant met vierkant venstertje. In de zijgevel, vier rechthoekige vensteromlijstingen op iedere bouwlaag, en twee vierkante zoldervenstertjes.

Ten zuidoosten van het erf, aansluitend op het poortgebouw en haaks op de dwarsschuur, stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Aan de erfzijde, kozijnen en luiken; rechthoekige kalkstenen deuromlijstingen op neuten. Blinde buitenmuur met afgeronde hoek ten zuiden.

In het noordoosten, dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verlaagde zijpuntgevel met oculi. Rondboogpoort met negblokken. Tegen de achtergevel van de schuur, afdak (Vlaamse pannen) uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gebruikt als wagenhuis.

Ten noordwesten van het erf, een eenvoudige 19de-eeuwse constructie van baksteen en cementblokken, met vele sporen van verbouwingen, gebruikt als garage en varkensstallen.

Literatuur

Herman Holemans & Werner Smet, "Rosmolens in Limburg vanaf 1844", Nieuwkerken, [1982], p. 6 (Studiekring Ons Molenheem - Studie nr. 2).
Frieda Schlusmans m.m.v. Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch., Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent, 1981.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: donderdag 24 december 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens