Molenzorg

Everberg (Kortenberg), Vlaams-Brabant


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Houten Molen van Everberg

Ligging
Tervuursesteenweg
3078 Everberg (Kortenberg)

noordzijde
nabij de Molen- en Kruisborrestraat
Zevenbunders
600 m Z v.d. kerk
kadasterperceel B3


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1775
Verdwenen
1894, sloop
Beschrijving / geschiedenis

De Houten Molen van Everberg was een houten korenwindmolen aan de noordzijde van de Tervuursesteenweg. Het molenhuis stond op de hoek van de Tervuursesteenweg en de Kruisborrestraat. De Molenstraat (nog de huidige naam) in Everberg leidde rechtstreeks naar deze molen.

De standaardmolen werd voor 1775 gebouwd. We zien hem afgebeeld met het bruin symbool van een standaardmolen op de Ferrariskaart (ca. 1775), in de Atlas der Buurtwegen, op de topografische kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850) als "M(oul)in d'Everberg" en op de kadastrale kaart van P.C. Popp (ca. 1860) als "Moulin d'Everberg".

Graaf Charles-Guillaume de Merode verhuurde de molen en het molenhuis in 1820 voor 12 jaar aan bakker Petrus De Coster.

Eigenaars:
- 1820, eigenaar: de Merode graaf Charles Guillaume; huurder: De Coster Petrus, bakker-molenaar
- voor 1834, eigenaar: de Mérode graaf Werner Jean, eigenaar te Brussel
- 02.02.1841, erfenis: de kinderen: a) de Mérode Louis Ghislain, b) de Mérode Thérèse Ghislaine, c) de Mérode Françoise Ghislaine, d) de Mérode Felix Amoury Ghislain, e) de Mérode Antoinette Ghislaine, f) de Mérode Marie Ghislain en g) de Mérode Louise Caroline Ghislaine (overlijden van Werner Jean de Mérode)
- 25.09.1846, deling: de Mérode graaf Felix Amoury Ghislenus, te Everberg (notaris Annez)
- 29.10.1885, deling: a) de Moustier markgraaf Petrus René, eigenaar te Parijs, b) de Moustier markies Pierre René, eigenaar te Parijs, c) de Moustier Françoise Béatrice, echtgenote de Clermont Tonnère Aimé Charles Roger, ambassadesecretaris te Parijs, d) de Moustier Marguérite Renée Xavier, echtgenote de Marmier Huges Renald Emmanuel Philippe Alexis, eigenaar te Dampierre-sur-Salon (F) en e) de Moustier Jeanne, echtgenote de Constrades graaf Marie Gerard Alexandre Gaspard, eigenaar te Saint-Maurice-du-Désert (F) (notaris Vanoverstraeten)
- 28.05.1886, deling: a) de Marmier-de Moustier graaf Raynald Hugues Emmanuel Philippe Alexis, eigenaar te Ray-sur-Saône (F) (onderhandse akte)

In de tweede helft van de 19de eeuw gingen er twee molenaars op deze molen failliet.

Molenaar in 1882 was Karel Felix Lambrechts, broer van Antoon, molenaar in Melsbroek. Karel-Fleix kocht de molen zonder de grond aan. Het molenhuis huurde hij van de graven de Merode. Hij brak de standaardmolen in 1894 af om geen concurrentie in het vak te hebben en bouwde met de materialen in 1894 een nieuwe stenen stellingmolen van 9 stenen dik aan de huidige Annonciadenstraat te Everberg (zie aldaar).

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Literatuur

M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961;
Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1985. Brabantse wind- en watermolens. Deel 4: arrondissement Leuven (A-L)", Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem', 1993;
H. Vannoppen, "De molen van Everberg", in: Zoeklicht op Kortenberg, maandelijks informatieblad van de gemeente Kortenberg, jg. 24, maart 2002;
H. Vannoppen, "De windmolens van Everberg", in: Curtenberg, uitgave van de Cultuur-Historische Vereniging, Erps-Kwerps, 2002, p. 28-32.
H. Vannoppen, "De geschiedenis van Everberg. Preslekkers en prinsen". Everberg, Gemeentebestuur Everberg, 1973, p. 36-37, p. 46.
H. Vannoppen. "Honderd Kortenbergse gebouwen. Op stap door tien eeuwen verleden". Winksele, Boek en Vorm, 1999, p.123.
Hugo Lambrechts-Augustijns, "De molenaars Lambrechts", Wijnegem, Homunculus, 1997, p. 26-27.
Alphonse Wauters, "Histoire des environs de Bruxelles", 1855.
Frans Ringoot, "De molens van Everberg", in: Ons Molenheem, XXXV, 2010, 2, p. 41-43.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: maandag 1 mei 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens