Molenzorg

Zwijndrecht, Antwerpen


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Papiermolen Begoden

Ligging
Gloriantlaan
2070 Zwijndrecht

iets ten westen
sinds 1923 Antwerpen-Linkeroever


toon op kaart
Type
Stenen stellingmolen
Functie
Papiermolen
Gebouwd
1769
Verdwenen
tussen 1820 en 1830
Beschrijving / geschiedenis

De Papiermolen Begoden was eerst een houten achtkante bovenkruier en later een stenen stellingmolen, ingericht om papier te vervaardigen, ook speciaal papier: "suyker- en andere papieren".

Hij stond op de linker Schelde-oever, nabij het Isabellafort, in de polder van Borgerweert, ter hoogte van de "Noord-Scheld Wegh en Dijck", iets ten westen van de huidige Gloriantlaan. Sinds 1923 behoort het perceel tot Antwerpen-Linkeroever.

Hij werd opgetrokken bij octrooi, verleend door keizerin Maria Theresia in 1769. We zien hem aangeduid op de Ferrariskaart van ca. 1775.
De molen was in 1782 eigendom van Albert Jacob Bogoden van Antwerpen.
In 1797 was hij niet meer in gebruik.

In dat jaar werd hij uit de hand te koop aangeboden. In de "Gazette van Gend" van 19 juni 1797 verscheen de volgende verkoopsadvertentie: Uit de hand te koop: een zeer grote huizing, met hof, ap- en dependentiën, gestaan en gelegen op de Ankerrui in Antwerpen, alsook een zeer welgelegen stenen windmolen, gestaan en gelegen onder Zwijndrecht, op de dijk tegen de Schelde aldaar, recht over de zaagmolens, buiten de Slijk-poort der stad Antwerpen. De voorschreven huizing en de molen hebben gediend tot het maken van “suyker- en andere papieren”. Te bevragen bij J.G. Deelen, in de Pruim-straat te Antwerpen.

De papiermolen komt voor met het symbool van een windmolen en met als naam "moulin à papier" op de schets van de grensafpaling van de gemeente Austruweel uit ca. 1820. De molen werd voor 1830 afgebroken. We vinden hem niet meer terug in de documenten van het Belgisch kadaster.

Lieven DENEWET

Literatuur

"Gazette van Gend" 19  juni 1797, of 1 messidor jaar V.
R. De Groot, "Geschiedenis van Zwijndrecht en van het Vlaamsch Hoofd", Antwerpen, 1925.
Georges Kockelberg, "Historische molenvermeldingen in en om Antwerpen. Een blik op de 1000-jarige geschiedenis der Antwerpse molens", Antwerpen, 1986;
Herman Holemans & P.J. Lemmens, "Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen", Nieuwkerken, Ten Bos / Studiekring Ons Molenheem, 1983.
Herman Holemans, "Wind- en watermolens van de provincie Antwerpen. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 3. Gemeenten P-Z", Opwijk, Studiekring Ons Molenheem, 2011, p. 67.
G. Plomteux, R. Steyaert & L. Wylleman, Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent, 1985.
F. De Potter & J. Broeckaert, "Geschiedenis der gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. derde reeks, IV, Gent, 1881.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: maandag 10 april 2023

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens