Molenzorg
Aalter, Oost-Vlaanderen

Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Watermolen van Ekenbeke

Ligging
Dammeers
9880 Aalter

zuidzijde Kestelstraat
op het Leike


toon op kaart
Type
Onderslag watermolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1862
Verdwenen
1884, sloop
Beschrijving / geschiedenis

Op de thans verdwenen hoeve "Ekenbeke", gelegen aan de zuidzijde van de Kestelstraat (zijde Dammeers) mocht de toenmalige pachter Felix Herteleer in 1862 op het Leike een korenwatermolen met onderslagrad oprichten.

In 1877 werd op dezelfde hoeve, toen in het bezit van Prosper Jean Joseph Christijn de Ribeaucourt-de Thiennes de Lombise uit Perk, een kleine stenen korenwindmolen, type grondzeiler, gebouwd.

De water- en de windmolen en de andere gebouwen van de boerderij werden in 1884 afgebroken. De funderingen van de windmolen werden aangetroffen bij de aanleg van de verkaveling Dammeers.
De boerderij was enkele jaren eerder, in 1881, herbouwd op de percelen Walsberge aan de oostzijde van de Loveldlaan (nr. 41), in opdracht van graaf Christijn de Ribeaucourt.

Enkel de windmolen werd in 1887 herbouwd op de top van de Walsberg, aan de oostzijde van de Loveldlaan (nr. 39), heel gunstig voor de wind. Het werd opnieuw een kleine stenen korenwindmolen, type grondzeiler. Op de nieuwe standplaats heeft de windmolen zo'n twintig jaar gedraaid.

Na het overlijden van Prosper rond 1890 erfde zijn weduwe de molen.
Bij akte verleden voor notaris Scheyven gebeurde op 19 oktober 1892 een deling ten gunste van Eugeen Frans Filip Frederik de Henricourt de Grunne - Christijn de Ribeaucourt, eigenaar te Bauffe.
De hoevegebouwen en de windmolen werden in 1909 afgebroken.

Op de plaats van de boerderij (Loveldlaan 41) werd in 1912 het Kasteel Loveld of het Kasteel van Aalter gebouwd in opdracht van graaf Karel de Hemricourt de Grunne (burgemeester van Aalter van 1921 tot 1932) op basis van plannen van architect Flanneau. Het kasteel bestaat nog steeds en is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Zie ook: Aalter, Windmolen van Ekenbeke
             Aalter, Walsbergemolen, Loveldmolen

Lieven DENEWET & Alfons RYSERHOVE

Literatuur

J. Van Overstraeten, "Molens te Aalst (Limb.) en Aalter", in: Toerisme, XXIII, 1944, p. 72-74;
Arthur Verhoustraete, "Molens binnen het maalgebied van het Land van de Woestijne", Appeltes van het Meetjesland, jaarboek 2, 1950, p. 32-42.
Arthur Verhoustraete, "Molens van Aalter na 1795", in: Appeltjes van het Meetjesland, jaarboek 2, 1950, p. 42-48.
"Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Tweede aflevering. De arrondissementen Eeklo en Gent", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XV, 1961, 2 (Gent, 1962).
Herman Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 1. Gemeenten A-B", Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem, 1996.
K. Lanclus, "Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout", 1989 (over het kasteel Loveld)
Alfons Ryserhove & Roger Defruyt, "Het Aalterse van toen", Brugge, 1984, p. 71, nr. 100.
Luc Stockman, "Geschiedenis van Aalter", Gemeentebestuur, 1980 (2de druk).


Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 10 december 2016

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens